maanantai 3. syyskuuta 2012

Suklaan sertifioinnista

Mistä aloittais...
Otin lauantaina mitat.
Tällä kertaa poikkeuksellisesti en julkaise niitä täällä koska ne masentaa mua ja on ihan kauheet.
Paino oli vielä pahempi.
Kuitenkin tiedossa on siis itselläni tilanteeni.
Ja edelleen en syyttele tästä ketään (ees itseäni) vaan tiedän täysin että omista valinnoista tää mun tilanne on ollut kiinni.

Öööööh...
Ja sitten se herkuttelu.
Tai addiktioksi olen kyllä sitä jo alkanut omassa pienessä päässäni kutsumaan.

Luin lauantaina Aamulehdestä artikkelin, jossa kerrottiin että on tarkoitus saada kaikille suklaanvalmistajille sertifiointi niin että suklaan alkuperän voi jäljittää ihan sinne kaakaoplantaaseille asti. Näin voidaan siis auttaa kitkemään lapsityövoima plantaaseilta (ainakin yrittää tehdä sille asialle jotain).

Päätin siis että tästä lähtien ostan vain ainoostaan sertifioitua suklaata (esim Reilun kaupan ja Dammenbergilla on jotain tuotteita).
Esim Fazerista sanottiin artikkelissa että heillä tavoitteena vuoteen 2017 mennessä olla sertifioidut suklaat.
Eli sitä ennen ei Fazeria mulle.

Nyt pakko tarkentaa tätä niin, ettei ihmiset luule jossain vaiheessa että oon huijannut itseäni tai muita:
En siis itse osta muita suklaita.
Jos jossain tuotteessa on suklaata, esim kakku, voin syödä sitä jos itse niin valitsen.
Mutta itselleni mässytettäväksi en osta ei-sertifioituja suklaita.

Sitten joku voi kysellä että miksi vain suklaa, miksei kaikki Reilua kauppaa?
Ensinnäkin joitain Reilun kaupan tuotteita käytän jo aktiivisesti, esim banaanit ja vanulaput tulee ekana mieleen.
Jostain tää on aloitettava ja suklaa on mun mielestä sellainen "turha" tuote, jota ilman voisin olla ihan hyvin (ellen siis olisi koukussa, ts. addiktio).
Miksen siis samoin tein muuta asennoitumistani suklaaseen niin, että joku lapsi on poiminut kaakaopapuja jossain ihan hirveissä oloissa jotta mä voin vetää jonkun levyn tai patukan menkkaraivoissani ja saada sillä jotain helkkarin tyydytystä...

Näin niin kun kärjistettynä.

Tarkoitus on olla nyt syyskuu mahdollisimman vähäisillä herkutteluilla, vaikeeta se tulee olemaan mutta kokeilen nyt kuitenkin.
Olen koko kesän vaan vetänyt ihan hirveet määrät herkkuja joten nyt on aika oikeesti vähän yrittääkin välillä.
Treenaaminen alkaa taas myöskin.
Siis oonhan mä tässä treenaillut silloin tällöin, mutta nyt alkaa tää melkein-joka-päivä treenaaminen.
Ens vuoden alussa tarkoitus taas ehkä ottaa tatska, joten ainakin nyt tää syksy vuoden loppuun asti ois tarkoitus treenailla kutakuinkin kunnolla.
Vuoden loppuun mennessä mun on lähes mahdotonta olla 60kg (ok, mikään ei oo mahdotonta, mutten nyt usko sen olevan ees realistinen tavoite), joten toivoisin olevani 62kg vuoden lopussa. Siihen pyrin.

Tässä alla listaus kiinnostuneille muutamista sertifioiduista merkeistä joita löysin nopealla googlettamisella:

Reilun kaupan suklaan tuotemerkit: Anthon Berg
Aware
Bonvita
Cadbury Dairy Milk
Cocoa Loco
Dammenberg, True Love
Divine
Escale Equitable
Fairglobe
FairMary
FT2N
Green & Black's
Green Dream, Chocolate From Heaven
Herwood
Mascao
Naturata
Organic Meltdown
Organic Seed & Bean Company
Organica
Pirkka
Plamil
Pralibel
Puro
The Raw Chocolate Company
Traidcraft
Urtekram
Valrhona
Zotter
Zotter hand-scooped
Zotter Labooko

UTZ sertifioidut:Panda: Mansikka ja Toffee Nougat, Valloittava valkoinen, Kinuski ja Pähkinä muru
IKEAsta Chocklad Mörk 70%
Gavarny

Source Trustilla on ainakin Lindt sveitsiläinen suklaa, joka on jumalaista.

p.s. Nestléstä sanotaan useissa lähteissä että on eettinen, mutta mä boikotoin sitä muista syistä, joten en siksi laske sitä mukaan listoille.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti